masopustní dobroty

9. února 2017 v 13:11 | Helena |  Hry, soutěže, návody
Koblihy
Potřebujeme: 500 g hladké mouky, 35 g droždí, 3 žloutky, 250 ml vlažného mléka, 50 g másla, 50 g cukru krupice, 3 lžíce rumu, špetku soli, olej na smažení, trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry
Postup: Droždí rozetřete se lžičkou cukru na tekutou kaši, přilijte polovinu vlažného mléka, přisypte lžíci mouky, ještě jednou krátce vše promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte deset minut stát při běžné pokojové teplotě. Kvásek by měl mít hustou pěnu - pokud ne, zkuste ještě chvíli počkat. Máslo rozetřete vařečkou, přidejte zbytek cukru a ještě pár minut míchejte, až vše zesvětlá. Do máslové pěny vmíchejte oba žloutky, rum, osolte a ochuťte citronovou kůrou. Mouku smíchejte s kváskem a utřeným máslem. Po částech přilévejte zbytek mléka a stále pracujte vařečkou, až dostanete hladké, nepříliš lepivé těsto. Mísu zakryjte utěrkou a nechejte asi tři čtvrtě hodiny až hodinu a půl. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, kterou jste předem posypala trochou mouky. Válečkem rozválejte na placku silnou necelé dva centimetry. Vezměte si k ruce vykrajovátko na koblihy nebo obyčejnou skleničku a vykrájejte z plátu kolečka, stačí průměr kolem 6 cm. Kolečka narovnejte vedle sebe do několika řad na pomoučněný podklad, zakryjte je utěrkou a znovu nechte asi 20 minut podruhé kynout. Koblihy usmažte na oleji, nechejte odsát na papírové utěrce. Cukrářskou plničkou s obyčejným rovným a dost širokým nástavcem do středu všech koblížků vstříkněte marmeládu. Případně koblížky z boku něčím propíchněte a cukrářským sáčkem bez nástavce je snadno naplňte. Anebo můžete koblížky s marmeládovou náplní rovnou smažit, v tom případě vyválejte plát o něco tenčí, na polovinu vykrájených koleček dejte po lžičce marmelády a přiklopte zbývajícími kolečky. Velmi pečlivě přitiskněte k sobě okraje a nechte příslušnou dobu dokynout. Hotové koblížky poprašte moučkovým cukrem.
Šišky
Potřebujeme: 125 g másla, 490 g hladké mouky, 190 g smetany ke šlehání, 20 g droždí, 2 lžíce mléka, 1 lžíci citrónové kůry, 1 lžíci moučkového cukru, špetku muškátového květu, 40 g bílého suchého vína, ½ lžičky soli, 40 g mandlí, olej
Postup: Máslo dejte do velké mísy a metlou jej dobře našlehejte, pak přisypávejte mouku a přilévejte smetanu. Přidejte droždí rozmíchané v mléce, citronovou kůru, cukr a muškátový květ a vypracujte hezky tuhé těsto, které se nebude lepit na vařečku. Nechte ho kynout. Když trochu vykyne, přidejte do něj víno a sůl, dobře zapracujte a opět nechte kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem. Nakonec do těsta vmíchejte mandle a postupně z něj odebírejte a tvarujte šišky, nechte je opět vykynout a smažte ve vyšší vrstvě oleje.
Pecičky
Potřebujeme:430 g hladké mouky, 1 heru, 250 ml šlehačky, moučkový cukr, vanilkový cukr
Postup:Smícháme mouku, povolený tuk a šlehačku. Z těsta vyvalujeme v ruce malé kuličky (můžeme si ruce trochu pomoučnit). Ty dáme na vymazaný plech a pečeme asi půl hodinky do zlatova. Horké kuličky obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.
Sušenky
Potřebujeme:450 g hladké mouky, 250 g másla, 250 ml šlehačky, moučkový cukr, vanilkový cukr
Postup:Z mouky, másla a šlehačky zpracujeme těsto. Šlehačku vyndáme z ledničky těsně před zpracováním těsta, aby byla chladná. Vyválíme plát necelého půl centimetru silný a vykrajujeme tvary, pečeme v předehřáté troubě cca 200 - 220°C zhruba 8 - 10 minut. Ještě teplé obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama